ספריית עיצוב ומידע חזותי

ראשי » Uncategorized » גלויות האחים אליהו – מראות ארץ-ישראל 1920 – 1940

גלויות האחים אליהו – מראות ארץ-ישראל 1920 – 1940

ספר חדש שיצא לאור מתעד את הסיפור המשפחתי והציוני של משפחת אליהו מהאי קורפו שבאיטליה. הספר למעשה הינו קטלוג לתערוכת 100 גלויות תל-אביב שהתקיימה בבית אריאלה בשנת 2009 במלאות מאה שנה לעיר. את התערוכה יזמה ואצרה דליה לוי-אליהו בשיתוף עם חוקר הצילום והאוצר גיא רז. הספר הוענק לספרייה עם הקדשת המחברת דליה לוי-אליהו: "לספריית בית אריאלה המסייעת לכל דורשיה”.

אחים אליהו002

לאחים אליהו היה בית מסחר למכשירי כתיבה. חנותם  שברחוב הרצל 15 בתל-אביב הייתה חנות מכשירי הכתיבה הגדולה בעיר ופעלה במשך יותר מ-50 שנה. הם היו הסוכנים בארץ של חברות העטים "מונט-בלאנק" ו"פרקר". כמו כן סיפקו שירותי תיקונים וחריטה לעטים, מכרו מכונות כתיבה, דגלים, תחפושות וכרטיסים לאירועים שונים.

אחים אליהו001

ההחלטה לשלב בעסקיהם הוצאה לאור של גלויות דואר הייתה קשורה לרוח התקופה בארץ. בשנות העשרים המוקדמות, לאחר הצהרת בלפור ובמהלך הכיבוש הבריטי שאפו מנהיגי הישוב לטפח כל סמל של תקומה ושל עצמאות – השפה העברית, עיתונות ובולי דואר. לפיכך, הוצאה לאור של גלויות דואר מצולמות, המתעדות את פועלו של הישוב העברי בארץ, את העיר העברית הראשונה, את המושבות, את ההתיישבות העובדת וגם את האתרים ההיסטוריים, היו בעיני האחים אליהו עסק ציוני כלכלי ומבטיח.

אחים אליהו003

בשנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים הפיקו האחים אליהו קרוב לאלף גלויות דואר שונות. הודפסו כמה מאות עותקים לכל גלויה. הצילומים ששימשו להדפסת גלויות הדואר נעשו על ידי מיטב הצלמים שפעלו בארץ: אברהם סוסקין, צבי אורון, שמואל יוסף שוויג, לזר דונר, זולטן קלוגר , קפלנסקי ואחרים. כל הגלויות הודפסו באירופה – בגרמניה, באיטליה, בצרפת, בפולין ובצ'כוסלובקיה – על ידי מאות מוציאים לאור.

צילום של רחוב אלנבי בתל-אביב  והגלויה

גלויה של רחוב אלנבי בתל אביב והצילום המקורי

הגלויות מהוות מקור ובסיס למחקרים בנושאי ארץ-ישראל והמפעל הציוני. חוקרים למדים מהגלויות על מראה הארץ בהיבטי נוף, אדריכלות, תכנון ישובים וערים. צילומי לב תל-אביב וצילומי הפנורמה של העיר משנות השלושים הם חומר תיעודי ראשון במעלה עבור אדריכלי שימור. רוב הגלויות שבספר נסרקו בספרייה והן נגישות למתעניינים. קבלת  עותק דיגיטלי של הגלויות – מותנה באזכור קרדיט: גלויות האחים אליהו, אוסף ד"ר דליה לוי-אליהו.

יפו מושבה גרמנית  026

גלויה של המושבה הגרמנית ביפו

בסוף שנות השלושים חדלו האחים אליהו להפיק גלויות. היו לכך מספר סיבות: (א) מלחמת העולם גרמה לניתוק הקשרים עם אירופה. (ב) הבריטים אסרו לצלם בארץ מסיבות ביטחוניות. (ג) חברת "פלפוט" נכנסה בשנת 1935 לענף הגלויות בארץ.

אנו באנו ארצה008

מתיתיהו ויוסף אליהו בצילום משנת 1939


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: